Kan man lita på läkare?

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Skrämmande statistik visar att det är säkrast att själv lära sig att ta ansvar för sin hälsa så att man inte behöver anlita läkare i första taget.

I Storbritanien orsakar läkare och sjukhus 940 000 rapporterade "olyckshändelser" årligen. Och det är bara en försiktig uppskattning, regeringsrepresentanter uppskattar att siffran troligare är 1 190 000.

På sjukhusen i Storbritanien är det 300 000 fall av sjukhussjuka varje år.

250 000 allvarliga biverkningar av läkemedel rapporteras i Storbritaninen rapporteras varje år. Det här är en ännu försiktigare gissning och baseras bara på de biverkningar som rapporteras. Troligen är det snarare 1 200 000 enligt officiella källor.

Det här innebär att 4,5% av befolkningen i Storbritanien (2,69 miljoner personer) skadas varje år. (Omräknat till svenska förhållanden är det cirka 400 000 personer. Det finns ingen anledning att tro att siffrorna för Sverige skiljer sig nämnvärt.)

1 av 10 som blir intagen på sjukhus i Storbritaninen kommer att drabbas av något medicinskt misstag enligt Edward Leigh, ordförande i "Commons Public Accounts committee", som presenterade den skrämmande statistiken.

Vad som är värre enligt Leigh och hans kommitté är att situationen inte förbättras. Läkare och sjukhus lär sig inte av misstagen utan de upprepas år efter år.

Källa: WDDTYs E-news broadcast, 7 juli 2006.